Rette valg

”I constantly see people rise in life who are not the smartest, sometimes not even the most diligent, but they are learning machines. They go to bed every night a little wiser than they were when they got up and boy does that help, particularly when you have a long run ahead of you.”
Charlie Munger


Jeg kom i prat om risiko på børsen med en person som er langt i fra aksjemarkedet.
For denne personen fremstår alt som har med aksjer og fond så fremmed at i hens øyne blir det nærmest som «gambling». Noen ler antagelig litt av dette, men – når man står utenfor, ikke har interessen og bare leser tabloide overskrifter – så er det kanskje ikke så rart? For utenforstående kan jo livet til en musiker være totalt fremmed, Lofotfiske, kirurgi, toppidrett eller…. alt hva vi ikke kan nok om og som ligger utenfor vår egen bias.
Jeg liker egentlig litt å diskutere med andre som ikke er like interessert. Eller har fordommer. Litt «anti-bias». Man ser jo altfor ofte at folk prater til «menigheten», men jeg synes jo at motargumenter – og mangel på innsikt – gjør jo at man får testet egen kunnskap, egen strategi og får nye innfallsvinkler.
I slike samtaler så blir det fort ytterkanter som tas frem. Personer som har tjent 10-talls millioner, tapt det samme. Kynisme osv osv.

I samtalen så ble det hevdet at all risiko i aksjemarkedet er det samme som gambling. Men – å krysse en gate er også en risiko. Eller sagt på en annen måte: ulike grader av «gambling» for å komme seg over.
Man kan ta full fart og springe alt man orker ut i veien for på den måten komme seg frem til målet fortest mulig.
Men det er jo en stor fare for at trafikken er så tett og at flere sjåfører rett og slett ikke er oppmerksomme på en som kommer springende inn fra siden. Det resulterer jo enten i at man må snu og forsøke på nytt, eller – det aller værste – at man blir kjørt ned og dermed ute av stand til å gjøre nye forsøk på en stund. Kanskje helt slutt, til og med.

Så kan man også sørge for å ta ned risikoen ved å stå og vente til det er litt roligere med biler. Det kan ta en stund, men – det kan gå.
Eller – så kan man tusle litt lengre bort i veien der det finnes et fotgjenger felt.
Kanskje fotgjengerfeltet til og med har lysregulering? Ingen tvil om at det er lavere risiko for å krysse gata når biler har rødt lys og det er «grønn mann».

Det sikreste alternativet er vel om man finner en gangbro over veien – eller en tunnel under.
Det tar sikkert litt lengre tid å komme seg bort dit så tiden man trenger for å nå målet (den andre siden) er jo en del lengre.
Men likevel – så er man ikke helt sikker for at det kommer en «dude» på en el-sparkesykkel, eller ei i kondomdress på sykkel og renner deg ned bakfra.
HELT trygg kan man liksom ikke være

Litt sånn velger jeg også å se på risiko i aksjemarkedet.
Det er ikke alltid den kjappeste veien over som er den lureste. Man skal hele tiden veie avgjørelsene man tar med hva man selv er komfortabel med – og sette realistiske mål.
Kan man dessuten ta ned risikoen i markedet med å tilegne seg kunnskap – studere trafikkbildet før man springer av gårde – så vil den risikojusterte avkastningen forhåpentligvis bedre seg.

Men likevel – ulykker skjer – og «svarte svaner» kommer. Så det er greit med litt sikkerhetsnett også. En refleksvest eller en nedsalgs-strategi.

Legg igjen en kommentar