Tradingporteføljen – tanker og strategi

I mine tidligere innlegg så har jeg hele tiden pratet om utbyttesaksjer og at det er der jeg har hatt den beste avkastningen historisk sett. Men – jeg har heller aldri lagt skjul på at jeg så gjerne vil finne en mer aktiv måte å bevege meg i aksjemarkedet på. Jeg liker litt spenning, samtidig som jeg vil ha den største delen – trygt og godt i utbyttesaksjer og fond. Derfor har jeg papirtradet med en tradingstrategi i litt over et år. Den har gitt såpass gode resultater at jeg nå har lyst til å prøve den «in real life».

kinaEtter at jeg startet med aksjersparing, så har jeg brukt en del tid på å lese meg opp litt. Jeg er i utgangspunktet «helt grønn» og har ingen bakgrunn fra hverken finans eller økonomi. Ganske tidlig i prosessen kom jeg over en lenke på Aksjebloggen.no om et seminar med Marcus de Maria fra UK. Han – som mange andre – er veldig opptatt av det her med å beholde vinnere, selge tapere. Det er bare så altfor lett å si – verre å gjennomføre.
Jeg har aldri vært på et seminar med Marcus De Maria og hans Investment Mastery, men jeg kjøpte en av hans bøker – Lunchtime Trader – og ut i fra en av hans strategier, har jeg testet min egen variant av denne – satt litt sammen av andres ideer og tips. For mens de andre artiklene jeg har lest om trading gikk ut på definere både stoploss og utsalg av handelen FØR man gikk til innkjøp, sendte Marcus De Maria meg litt inn på andre tanker når det gjelder når man skal selge seg ut.
Selvfølgelig er jeg fortsatt altfor redd til å trå feil her, og å tape masse penger – det gidder jeg bare ikke. Derfor er beløpene veldig beskjedne i starten.

Selve strategien går ut på å ha 5-6 aksjer i porteføljen – utvelgelsen av disse aksjene kommer jeg tilbake til. Noe mer enn det blir for mye å holde orden på, tror jeg.
Første gang man går inn i en aksje, så går jeg inn med 7500 NOK. Allerede ved innkjøp har man definert en stop-loss. Denne stop-lossen har jeg sagt skal være på sluttkurs, og ikke intradag. Dette fordi at kursen kan svinge veldig, og ofte virker den å «roe seg» litt mot slutten av dagen. Stop-lossen er på -15% av kjøpskurs, og da blir det jo slik at om den slutter under det, så selges den ved børsåpning dagen etter.
Forhåpentligvis så  skal jo disse aksjene stige og jeg følger daglig med på sluttkursene og noterer meg disse. Slutter kursen over det jeg kjøpte den for – så har jeg en «glidende stop-loss» på 10%. Forvirrende?
OK – la oss si NANO.
I dag kjøper jeg den for 88 kroner/aksje.
Da blir det automatisk definert en absolutt stop-loss på -15% (88*0,85=74,80). Om jeg bommer radikalt med timingen, så selges den ut om den slutter under 74,80.
Men igjen – disse tradingaksjene er jo ment å stige, som i dag da den sluttet på 89/aksje. Jeg noterer meg at høyeste sluttkurs etter at jeg gikk inn i aksjen, og nå endrer stop-losssen seg til å bli 89 – 10% = 80,10. Får jeg nå en nedgang i morgen eller senere og den slutter under 80,10 – vipps…. så er aksjen borte.
Slik fortsetter stop-lossnivået å gå opp, sånn at jeg skal minimere tapet hele tiden. Helt til aksjen har økt med 30%.

Mange jeg har lest om har definert seg et utsalgsnivå. Det kunne vært 30% – hvilket jo egentlig er en bra fortjeneste (alt relativt til hvor lenge man har hatt aksjen), men så var det dette med å beholde vinnerne. Og ikke bare beholde de, men RI på de.
Derfor er det ikke noe «salgssignal» som går på 30% – uten da kjøper jeg mer. Denne gangen for 5000 til. Dermed vekter jeg meg opp i en posisjon – som øker mer – og på den måten prøver jeg å melke oppgangen så lenge det går. Stop-lossen drar jeg med meg som tidligere, så skulle den gå under – *poff* – så selges aksjen – og ikke bare siste innkjøp, men alle sammen. Og jeg finner meg heller en ny aksje å gå inn i.trading

Når jeg har testet denne strategien, så er det jo sånn at det er lett å skrive ned aksjekurser for start og slutt. Men er det så lett å gå inn på start og sluttkurser? Definitivt ikke. Derfor satte jeg meg to klokkeslett istedenfor. Skulle jeg selge en posisjon – så fant jeg kursen som gjaldt 09:05 den dagen man selger. Og når jeg skulle handle så var det kursen kl 09:15 som gjaldt. Dette for å fremtvinge litt av den psykologiske effekten man kan ha, samt det faktum at man faktisk må gå inn og selge fysisk neste dag om stop-loss har blitt utløst. Da gjenspeiler disse to klokkeslettene faktisk at man sitter og selger på realtidskurser.
Hva ble så resultatet av testen min?
Vel – jeg satte inn en pott på 60 000 NOK i august 2015. Siste oktober var verdien av porteføljen 92 547. Litt over et år, og 50% opp.
Bakdelen er at det blir mye kurtasjer i salg og kjøp. Jeg hadde like mange salg som kjøp – det vil si at mange gikk ut i stop-loss. Nå skal jeg ikke drive reklame, men når Nordnet kjører en kurtasje på 29/handel… – da er det greit, synes jeg.
I min test har jeg også trukket ut 49 kroner i kurtasje… er det da rart at jeg synes det er verdt å prøve?

Så kommer utvelgelsen av aksjer jeg har hatt i testperioden.
Der har jeg langt på vei fulgt Investtech’s tradingportefølje/tradingideer. Bortsett fra at jeg har ikke SOLGT – om ikke kursen har gått under min egen stop-loss. Jeg har bare brukt Investtech’s analyser og tips i min egen utvelgelse av hvilke aksjer jeg vurderer som interessante å gå inn i.

Jeg kommer til å lage et innlegg her på bloggen – ca hver helg, med en oppdatering på hvlke aksjer som er kjøpt i den uken som har gått, samt resultater.
Noen som har testet en lignende strategi? Før jeg taper altfor mange penger?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s