AT & T – En gjennomgang

utviklingJeg har jo tidligere sagt at jeg har definert meg en liste med noen utvalgte aksjer, som jeg følger ekstra godt med på. Denne «watch»-listen er jo en ganske lang liste, og det er antagelig umulig å holde meg helt oppdatert – hele tiden. Jeg vil derfor prøve at jeg minst en gang i året skal gå igjennom de posisjonene jeg allerede besitter. Dette er litt erfaring fra da jeg ikke klarte å følge med på at Black Diamond Group (BDI.TO) senket utbyttene sine, men mest av alt er det en måte holde meg selv litt bedre oppdatert i enkeltselskapene. Og hva er vel mer naturlig å starte med et av de første «skikkelige» kjøpene mine – AT & T.

AT&T_logoAT & T er hva mange anser som en trist og kjedelig aksje. Derfor ser jeg det er mange som velger bort denne. Hva har da denne aksjen gitt meg?
Jeg var veldig forsiktig da jeg krøp meg over atlanteren den aller første gangen og kjøpte kun 19 aksjer – til en verdi av $33,15 per aksje (totalt kjøp 4 963,22 NOK). I dag går aksjen for $39.
$6 dollar på 18 måneder er ikke mye…. men det er dog 17,7%. Det er også i en periode hvor det har vært veldig volatilt. Det har vært krise i oljeservice, det har vært Brexit, de kriger i Syria, Russland har tatt deler av Krim og det har sikkert vært veldig mye annet også. AT & T hadde også akkurat kjøpt opp DirecTV, og det var ikke alle som var like positive til dette.
Resultatet mitt er imidlertid at om jeg regner med valutakursendringene, så sitter jeg med en verdiøkning på 20,9%.
I denne perioden så har jeg også mottatt 380 kroner i utbytter, og legger jeg til disse utbyttene som de har vært så snille å dele med seg, er den totale avkastningen på 18 måneder 28,55% – vi prater altså om ca 20% årlig retur…. Det er greit for meg det…

Men – det var grunnen til at jeg ikke har solgt aksjen enda. Hvordan står det da til? Og er det på tide å tenke på kjøp av flere aksjer?
Et av kriteriene for at jeg i det hele tatt eier aksjen er utbyttet. AT & T har sine vane tro høyt utbyttet én gang. Riktig nok bare med 2,1% – hvilket i prinsippet er like under inflasjonen. Det er jeg ikke så veldig happy med, men til gjengjeld har de jo en høy yield (4,9%). Derfor er det vel som forventet. Neste høyning er ventet i Januar/Februar og jeg regner vel med at det blir med omtrent det samme.
Om man ser på verdivurderingen av selskapet, så ligger dagens P/E på 16,8 – gjennomsnittet de siste 5 år er 25,1. Ikke høyt priset med andre ord.
F.A.S.T. Graph vurderer også til at aksjen tenderer til å være litt «billig»
at-t-oppdatering1-2016 at-t-oppdatering2-2016
Morningstar har en «Hold»-rekomendasjon på selskapet, mens Yahoo Finance en svak kjøp.
Jeg er litt obs på en høy utbyttesratio (82,3%). Dette er litt høyt.

Ellers så skjer det ikke så mye rundt en sånn traust «gigant» som AT & T. Og det er jo også en av kriteriene. Det vitner om en stabil og trygg ledelse, som forvalter selskapet best mulig, uten de store skandalene.
Og – jada – de gjør dealer med storheter som både IBM og Amazon fra tid til annen. De bygger ut nett osv…
En interessant ting er at de for en tid tilbake gikk ut med at de planlegger flere oppkjøp i årene fremover og da innenfor produksjon/programmering. Mulig de ser for seg at kjøpet av DirecTV vil være med på å konkurrere med Netflix.
Alt i alt så er dette en sånn posisjon som jeg kommer til å ha liggende i porteføljen min som en stabilisator av volatilitet og risiko. Nye kjøp vil jeg nok gjøre, men siden økningen av utbyttet er såpass liten, så må kursen gå så mye ned at yielden går over 5-5,2% igjen – det vil si ca $37 per aksje
Jeg vil dog følge veldig med på den vanlige høyningen av utbyttet i januar/februar. Om denne skulle fryses, så vil jeg vel vurdere å selge aksjene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s