Mine første aksjer

Når man kryper over en hvis alder, får man tanker om fremtiden – og da spesielt med tanke på den økonomiske situasjonen.
Jeg har sjelden vært veldig flink til å spare, men bevisstheten om at jeg må komme igang har vokst seg sterkere og sterkere. Jeg har alltid vært nysgjerrig  på aksjesparing – noen vil kanskje heller kalle det «aksjeleking» – men hverken den økonomiske situasjonen eller livssituasjonen generelt har vært slik at det har latt seg realisere. Dette endret seg dog litt det siste halve året – og vips. 19/2-2013 var VPS-konto regsistrert og de første lappene satt inn på Netfonds-konto.

Jeg har en liten bi-inntekt av hobby, så den første målsetningen var at alle disse pengene skulle settes inn på denne kontoen (en ting jeg har klart å opprettholde siden da, forresten).
Jeg har også vært såpass bevisst min ukunnskap i aksjemarkedet, at jeg også bestemte meg for å følge Netfonds Ekstra´s porteføljestrategi, mens jeg leser meg opp og har tilegnet meg nok kunnskap for en egen strategi.

Jeg leste også en del andre blogger – blandt annet Aksjebloggen – og det med å sette seg målsetninger og strategier var viktig skjønte jeg.
Både strategier og målsetninger blir gjerne litt banale i starten. I hvertfall synes jeg det selv, men – det er jo dette med læring da. Det kan ikke bli for banalt. Man setter seg mål, velger en strategi – og så lærer man om det går slik man håpet.
Mitt mål for det første året ble derfor:

 • All inntekt jeg får inn på hobby skal inn på VPS-konto. Sammen med personlig sparing, slik at årlig innskudd blir minimum 50 000
 • Ikke kjøpe over evne. Mange har tapt MYE før meg.

Strategien ble også forholdsvis enkel

 • Kjøpe hver enkelt aksjepost opptil 50 000 porteføljeverdi hovedsakelig basert på Netfonds Extra. De med lav porteføljeverdi, men stor %-økning i år, først. Deretter de «lange trygge traverne»
 • Lage meg en aksjeportefølje. Hovedretning er bransjefordeling av aksjer fra Netfonds X-tra.
 • Lese blogger og annen litteratur, slik at jeg kan lære meg å se hva som skjer – og kanskje hvorfor?
 • Kjøpe lave volum i starten – kurtasjen er kun 9 kroner den første tiden (en stor grunn til hvorfor Netfonds ble valgt)

Ved utgangen av februar, hadde jeg dermed kjøpt mine 5 første aksjer i Norwegian (NAS), og 150 Marine Harvest. Jeg hadde også bestemt meg for 3 porteføljer:

 • Hovedportefølje – basert på Netfonds X-rta
 • «Halv-moro» – Aksjer som ikke passser inn under Hovedporteføljen
 • «Moro-aksjer» – I prinsippet de feilslåtte kjøpene – til skrekk og advarsel 🙂

NAS og MHG er lagt i «Hovedporteføljen», men siden jeg hadde noen kroner igjen – og kurtasjen var latterlig lav – brukte jeg de siste småslantene. Oppi hodet mitt tenkte jeg at det var liksom
«lottokupong», eller 40 Rocksource-aksjer (RGT) inn på tradingportefølje.
De med litt erfaring kan begynne å smile nå…..  🙂

  Legg igjen en kommentar

  Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

  WordPress.com-logo

  Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

  Facebookbilde

  Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

  Kobler til %s